Maak kennis met de voordelen van IoT

Doe de serious game en ontdek de mogelijkheden voor uw bedrijf en keten

Heeft u weleens van IoT technologieën gehoord en bent u nieuwsgierig naar wat dit werkelijk betekent? Dan is deze workshop interessant voor u!

Met ‘Internet of Things’ technologie kunnen in de toekomst allerlei apparaten met het internet worden verbonden en op die manier met elkaar communiceren. Dit biedt ook mogelijkheden om de kwaliteit van bloemen en planten te monitoren tijdens transport en zo nodig direct bij te kunnen sturen. Betere productkwaliteit en efficiëntere logistiek zijn het gevolg. Maar hoe werken deze apparaten? Het gebruik vereist samenwerking en volledige betrokkenheid van alle ketenpartijen. Hoe kun je dit bereiken? En onder welke voorwaarden? Welke veranderingen binnen uw bedrijf en binnen de keten zijn nodig om ze te kunnen gebruiken?

Experimenteert met IoT technologieën

Het spel ‘de virtuele keten’ is ontwikkeld voor alle deelnemers in de sierteeltketen. Dit spel maakt inzichtelijk wat de voordelen van IoT technologieën zijn en laat u ermee experimenteren! Het maakt het mogelijk om effectieve samenwerkingsverbanden te ontwikkelen, waarbij de kwaliteit van bloemen en planten – door de keten heen – beter is te waarborgen.

Speel het spel met uw ketenpartners

Organiseer het spel met uw eigen ketenpartners, van kweker tot bloemist.
Door het spel te spelen ontdekken de ketenpartijen in de sierteelt sector:
1. Hoe de kwaliteit van bloemen en planten wordt beïnvloed door verschillende factoren;
2. Wat de mogelijke effecten zijn van het implementeren van de gevirtualiseerde keten voor hun bedrijf;
3. Welke uitdagingen zij tegenkomen bij de implementatie.

Daarmee helpt het spel bij het vormgeven van de samenwerkingsstrategie van bedrijven in de logistieke keten van de sierteeltsector.

• Locatie -Tesselaar Alstroemeria, Kalenbergerweg 5-2, 8315 PC Luttelgeest
• Datum/tijd – 11 april 2019 van 13.00 tot 16.00 uur
• Organisatie – Giulia Salvini, Wageningen Universiteit
• Meer informatie –
• DEZE WORKSHOP IS GRATIS! (De ruimte is beperkt. Bij grote belangstelling zal een 2e datum worden geprikt.)

HIER KUNT U ZICH AANMELDEN

Meer informatie

Inspirerende workshop levert bijdrage aan draagvlak voor IoT

zelf aan de slag met little bites

Zelf aan de slag de bouwstenen van Internet of Things: batterij, sensor, zender, output-device en netwerk. (foto: Vakblad Bloemisterij)

Davinc3i Community organiseerde samen met IoT Academy op 30 augustus een laagdrempelige workshop over Internet of Things (IoT). Wat zijn de mogelijkheden en hoe kunnen we het toepassen in onze eigen sierteeltketen? De workshop gaf de deelnemers vooral inspiratie en voorbeelden voor IoT oplossingen binnen het bedrijf of in de keten. Maar het daadwerkelijk toepassen van IoT in de praktijk blijft  nog wel een uitdaging.

Bijna alle partijen uit de sierteeltketen waren vertegenwoordigd tijdens deze workshop bij Royal FloraHolland in Naaldwijk. Het kennisniveau lag erg uiteen. De ene ondernemer maakte al volop gebruik van sensoren en andere IoT toepassingen, terwijl de andere deelnemer voor het eerst kennismaakte met de mogelijkheden van IoT. De middag startte met een korte uitleg over de talloze mogelijkheden van IoT. Daarna gingen de deelnemers zelf aan de slag. Zij knutselden in viertallen aan eigen IoT oplossingen. Via een LoRa netwerk kunnen apparaten tegenwoordig zeker tien jaar lang functioneren op één batterij. Daarnaast hoeft de techniek achter Internet of Things niet veel te kosten. In de samenleving zijn nu allerlei toepassingen bedacht voor IoT. Bijvoorbeeld een vuilnisbak die een signaal geeft als hij voor 75% vol zit of een parkeergarage dat de bestuurder via de app wijst op een parkeerplek. In principe is technisch gezien alles mogelijk, maar doet het gebruik van IoT binnen de sierteeltketen slechts langzaam zijn intrede. Binnen de sector is er tot nu toe vooral gekeken naar sensoren om het kasklimaat te regelen. Maar er zijn natuurlijk tal van andere toepassingsmogelijkheden.

Van inspiratie naar toepassing van IoT

Tijdens de brainstormsessie werden er verschillende toepassingen besproken. Het waren veelal voor de hand liggende voorbeelden. Zo werd het idee van de slimme potplant genoemd. Via IoT kun je de behoefte van de consument voorspellen en verzorgingstips geven. Een ander voorbeeld is het track en trace principe. Door bijvoorbeeld op ladingdragers sensoren te gebruiken kan het gehele proces geautomatiseerd worden van kweker tot eindgebruiker wordt inzichtelijk wat er met deze ladingdragers gebeurd. Om het product zelf beter te monitoren kan men gebruik maken van temperatuursensoren. Het monitoren van temperatuur en luchtvochtigheid tijdens transport van kweker tot handelaar/retail levert veel interessante data op en creëert een feedbackloop van informatie. Maar van wie is die informatie, en hoe en welke gegevens deel je met elkaar? Deze vraag komt telkens terug. “De komende tijd ligt de uitdaging dan vooral op het vlak van samenwerking van organisaties in de keten’’, zegt Jurjen Lengkeek, medeoprichter van de IoT Academy. Technisch is natuurlijk van alles mogelijk en biedt volop nieuwe marktkansen voor de sierteeltketen. Zo opperde iemand tijdens de workshop het idee om samen te zoeken naar alternatieven voor slotplaten. Het uitwerken van zo’n idee vraagt wel om een gezamenlijke aanpak van alle betrokkenen in de keten. De DaVinc3i Community kan je hierbij helpen.

Meer weten?

Deze workshop heeft wederom een bijdrage geleverd aan een stukje bewustwording en draagvlak rondom IoT in de keten. Wil je meer weten over IoT in de keten; neem dan het komend najaar deel aan een viertal werksessies, waarin alle facetten rondom IoT aan de orde komen. Je maakt niet alleen kennis met de technische aspecten, maar ook met de economische, juridische en sociale impact van IoT in de keten. Klik hier voor meer informatie over de series in november en december 2018.

 

 

 

Game helpt ketenpartijen kwaliteitsverloop inzichtelijk te maken

Speel nu definitieve versie van ‘de virtuele keten’ GAME

samen aan de slag met het virtuele ketenspelIoT-technologieën zien er veelbelovend uit. Maar wat betekent deze ontwikkeling voor het verbeteren van de bloemkwaliteit en de logistiek binnen de sierteeltketen? Ontdek samen in één middag de impact van Internet of Things (IoT) binnen jouw bedrijf en keten. Kijk welke veranderingen en samenwerkingen wenselijk zijn om IoT te integreren binnen jouw keten. Binnen de Davinc3i Community is hiervoor de virtuele keten game. De definitieve versie kan nu gespeeld worden.

IoT-technologieën kunnen een belangrijke bijdrage leveren om meer inzicht te krijgen in het kwaliteitsverloop van bloemen en planten door de keten heen. Producten, machines, vrachtwagens en koelcellen zijn ‘dingen’ binnen de sierteeltketen, die in principe allemaal met elkaar verbonden kunnen zijn middels sensoren of andere IoT-technologieën. Op deze manier kunnen ze informatie met elkaar uitwisselen. Deze ontwikkeling biedt niet alleen nieuwe kansen die ervoor zorgen dat we nog beter kunnen inspelen op de wensen van de consument en klant, maar vraagt ook om een ander manier van denken, doen en vertrouwen van alle spelers in de keten. Om dit inzichtelijk te krijgen is deze game ontwikkeld.

Experimenteer met IoT technologieën in game

De virtuele keten game is bedoeld voor alle deelnemers in de sierteeltketen. Aan de hand van praktijkvoorbeelden wordt gekeken wat de mogelijkheden, knelpunten en toepasbaarheden zijn ten aanzien van IoT op het eigen bedrijf en in de keten. Door hiermee te experimenteren en met elkaar in gesprek te gaan ontstaan nieuwe inzichten en samenwerkingsverbanden. Met als het uiteindelijke gezamenlijke doel het verbeteren van de houdbaarheid van bloemen en planten. De game bestaat uit twee scenario’s. Het eerste scenario geeft de logistiek in de huidige situatie weer, terwijl in het tweede scenario spelers de mogelijkheid hebben om in IoT-technologieën te investeren. In het spel is er voldoende ruimte voor vragen en discussie. Spelers overleggen samen hoe ze logistieke processen kunnen optimaliseren, die bijdragen aan het verbeteren van de bloemkwaliteit. Tijdens deze game onderzoeken ze de kansen en belemmeringen en komen samen tot werkbare ideeën die leiden tot een betere kwaliteits-gestuurde logistiek. Tijdens het spel komen o.a. de volgende onderwerpen aan de orde:

  1. Hoe kunnen IoT-technologieën gebruikt worden om kwaliteit van bloemen te monitoren en hoog te houden?
  2. Wat voor impact heeft van het implementeren van IoT voor de bedrijven en mensen in de keten?
  3. Voor welke uitdagingen staan de deelnemers bij de implementatie in de keten? En hoe pas je dat in binnen je bedrijfsvoering en binnen je keten?

Samen aan de slag met alle ketenpartners

Organiseer een middag op je bedrijf met je eigen partners. Nodig alle spelers van kweker tot bloemist uit en ontdek samen wat IoT voor jullie keten kan beteken. Na deze sessie heb je een goed beeld wat er speelt in je eigen keten en waar aanknopingspunten zijn voor verbetering ten aanzien logistiek en kwaliteit. Wil je een gratis sessie organiseren met alle spelers uit je directe keten? Neem dan contact op met Giulia Salvini, Wageningen University & Research, [email protected] De locatie en data worden in overleg bepaald. De sessie duurt gemiddeld een dagdeel.

Meer informatie

 

Ontdek de mogelijkheden van Internet of Things

30 augustus IoT WorkshopHet programma van de ‘Workshop Internet of Things’ op 30 augustus is compleet. Ben je kweker, handelaar, transporteur of retailer in de sierteeltketen en nieuwsgierig naar de mogelijkheden van Internet of Things binnen jouw bedrijfsvoering: Neem dan deel aan de deze workshop bij Royal Flora Holland Naaldwijk. Meld je hier direct aan.

Programma

Tijd Activiteit
12.15-12.45 Lunch
12.45-13.00 Introductie workshop
13.00-13.30 Introductie IoT
13.30-14.00 Zelf aan de slag met IoT
14.00-14.15 Pauze
14.15-15.00 Brainstormen IoT toepassingen in de sierteelt
15.00-15.45 Vervolgstappen
15.45-16.00 Afronding

Davinc3i Community organiseert samen met IoT Academy de workshop. Tijdens deze middag maak je kennis en ga je zelf aan de slag gaat met IoT. Ontdek de mogelijkheden en onderzoek of het past binnen jouw bedrijfsvoering. Hieronder vind je een filmpje van IoT Academy van een workshop.

Overzicht thema’s studentenopdrachten

Titel soort opdracht
Supply Chain Organisatie in de Potplanten Sector BSc
De impact van Kopen op Afstand op Nederlandse Tussenhanseldbedrijven MSc
Best Practcies Benchmark van zes sectoren naar de impact van virtualisering BSc
Best Practices en Consumentenbenchmark voor Brazilië BSc
Best Practices en Consumentenbenchmark voor Turkije MBA
Best Practices en Consumentenbenchmark voor China MSc
Best Practices en Consumentenbenchmark voor India MBA
De Duurzaamheid van business Modellen in de Nederlandse Sierteelt MSc
Design of the Distribution Network for an E-tail Scenario in the Floriculture Sector: the Metro Model MSc
Floricultural Network Design with Process and Inventory Allocation MSc
Inventory Pooling in the Floricultural Supply Chain MSc
Sourcing Strategies for Flora Providers in the Detail Scenario MSc
Order Fulfilment Strategies of (Flower) Webshops MSc
Post-Harvest Production Quality in the UK Cut Flower Distribution Chain MSc
The Impact of Retail on a Pot and Bedding Plant Nursery MSc
State of the Art Dutch Floriculture Exports MSc Project
Virtualization of Quality Oriented Supply Chain Networks in Dutch Floriculture MSc
Business Models for a B2C Flower Webshop MSc
Business Models and Value Networks, Creating Value as Multi-Sided Platform MSc
Collaboration in the Value Chain in order to Sustain the Business Model’s Value Creation MSc
Investments in Inter-Organisational Collaborations, Case Studies in the Dutch Horticulture Sector MSc
Quality Controlled Planning BSc Project
Projectorders: Succesfactoren voor plantenkwekers in het retailkanaal BSc
Online kopen van Bloemen, wanneer en voor wie interessant BSc
Efficiënte collectie van snijbloemen voor de detailhandel BSc
Lessons from other industries in the DaVinc3i Scenarios BSc Project
De werking van de Cooperatie Greenport Logistics MSc
Impact of detail scenario (plants, evolution) on the business model of Oriental Group MSc
The sustainability of business models: research in the Dutch horticulture sector MSc
Analysis of supply chain concepts for an international virtualized floricultural trade world BSc
E-commerce in the Brazilian Flower Sector: Characterization, analysis and trends BSc

Florian van Santen (Blinklane) – De Business Case

Florian van Santen is gepassioneerd over technologie die organisaties en het werken in deze organisaties drastisch zal veranderen. Technologie als Internet of Things (IoT), Big Data, Kunstmatige Intelligentie (AI) en Robotica zal een grote impact hebben op alles wat we doen. Florian richt zich naast de technische kant met name op de zakelijke waarde van deze technologieën. Als consultant bij BlinkLane helpt Florian organisaties om nieuwe concepten en businessmodellen te ontwikkelen. Hij heeft ruime ervaring met het in korte tijd creëren van nieuwe (digitale) producten en diensten aan de hand van data uit IoT- en AI-toepassingen.

Voor meer informatie over IoT:

Meer informatie over BlankLane: www.blanklane.com

 

Hans Moonen (CGI & Universiteit Twente)

Hans Moonen is sinds 2000 actief op het raakvlak van logistiek, procesverandering en ICT. Hans is als universitair docent verbonden aan de Universiteit Twente, waar hij doceert en toegepast onderzoek doet met studenten en een promovendus naar ketenregie en ICT toepassing binnen de logistiek. Daarnaast werkt hij als consultant bij CGI. Binnen CGI is Hans de expert hoe ICT in te zetten binnen logistieke ketens, transport en mobiliteit. Hij heeft uitgebreide ervaring in het realiseren van nieuwe vormen van (samen)werken binnen logistieke ketens. Daarbij maakt hij gebruik van gamification en andere ‘out-of-the-box’ benaderingen die aansluiten bij de motivatie en interesse van verschillende betrokken partijen. Een voorbeeld is de ‘best-driver app’ waar het gebruik van IoT op een creatieve en aansprekende manier wordt gestimuleerd onder vrachtwagenchauffeurs.

Meer informatie: https://nl.linkedin.com/in/hansmoonen

Sander Merkx (Mieloo en Alexander) – RFID-enabled tuinbouwketens

Mieloo & Alexander Business integrators is een consultancy en system integrator, gespecialiseerd in het innoveren en stroomlijnen van bedrijfsprocessen en waardeketens met behulp van innovatieve IOT, AutoID en RFID technologie. Wij ontwerpen, bouwen en implementeren geavanceerde systeem oplossingen voor klanten in productie, (agro)logistiek en retail, klantspecifiek of uitgaande van onze modulaire/geïntegreerde standaard oplossingen.

Meer informatie: www.mielooandalexander.com