19 juni – Community Meeting over ‘Internet of Horticulture’

Woensdag 19 juni organiseert Tuinbouw Digitaal in samenwerking met DaVinc3i opnieuw een Community Meeting. Deze bijeenkomst vindt plaats van 13.00 tot 17.00 uur bij Dekker, Scheglaan 12, 2718 KZ Zoetermeer. Het thema van deze bijeenkomst is Internet of Things of te wel voor onze sector ‘Internet of Horticulture’ met als keynote o.a. Willem Vermeend.

De technische innovaties op ICT gebied volgen elkaar steeds sneller op. Deze innovaties hebben bijna allemaal gemeen dat INTERNET de drager ervan is. Want data-uitwisseling is altijd aan de orde. Of het nu gaat om slimme sensoren, app’s, platforms, cloud oplossingen, Big Data of blockchain.

Aan de hand van diverse initiatieven verkennen we de mogelijkheden van deze technische innovaties voor de tuinbouw en sierteelt. De techniek op zich is er, maar hoe kunnen we die techniek zo inzetten dat de kweker, handelaar of serviceverlener er de vruchten van kan plukken? Welke resultaten zijn al behaald, welke kennis moet nog worden opgedaan en welke vervolgstappen gezet?

Als hoofdspreker zal Willem Vermeend ons op inspirerende wijze meenemen in zijn presentatie over de mogelijkheden van Internet of Things en andere ICT technologieën die “de wereld op zijn kop gaan zetten”.

Willem Vermeend is ondernemer en investeerder op het terrein van het internet en nieuwe technologieën, zoals kunstmatige intelligentie en het Internet of Things (IoT). Daarnaast is hij als hoogleraar Economie 4.0 verbonden aan de Open Universiteit en maakt hij deel uit van de nationale stuurgroep Smart Industry.

Voorlopige programma

Andere bijdragen zijn o.a.:

 • Internationaal samenwerken en data delen – Jolanda Heistek, programmamanager Greenport West-Holland en Marga Vintges projectleider TRACK
  Binnen het EU project TRACK werkt Greenport West-Holland samen met partners uit Spanje (Technological Corporation of Andalusia), Frankrijk (VEGEPOLYS), Roemenië (AgroTransilvania Cluster) en Italië (Emilia-Romagna Regional Agrifood Clust-ER). Binnen TRACK wordt een interregionaal ecosysteem gecreëerd dat innovatieve oplossingen voor de agrovoedingsketen stimuleert. Doel van het project is de toepassing van big data binnen de agrarische sector te bevorderen. Dit moet leiden tot een betere samenwerking tussen de IT-sector en de agrarische sector en tot de ontwikkeling van agribusiness 4.0 ofwel Smart Agrifood.
 • Fruitteelt en handelsketen zonder datamanagement, in de toekomst ondenkbaar! Patricia Hoogervorst, innovatiemakelaar
  Het doel van Fruit 4.0 is het verhogen van kwaliteit, duurzaamheid en efficiëntie van de Nederlandse hardfruitketen door betere teelt- en managementinformatie. Binnen het project wordt in verschillende cases gewerkt aan praktische en betaalbare technologische innovaties voor data-gedreven fruitteelt. Verbetering van datakwaliteit en datakoppeling wordt uitgewerkt in het projectonderdeel datamanagement voor bedrijf en keten. De eerste resultaten van het project zijn veelbelovend en de sector wordt steeds enthousiaster. Patricia Hoogervorst (innovatiemakelaar bij de NFO) neemt u mee in het hoe, wat en waarom.
 • Internet of Things in de sierteelt-logistiek – Robin Puthli, Babbler
  Kwekers, handelaars en logistieke dienstverleners zijn afhankelijk van elkaar om de kwaliteit van bloemen en planten hoog te houden. Sensoren / Internet of Things wordt steeds toegankelijker en lijkt een logisch middel om samen de kwaliteit te verbeteren. Toch wagen nog weinig sierteelt bedrijven de stap om IoT in te zetten in de keten.
  In deze presentatie wordt aan de hand van een concreet product een update van de stand der techniek gegeven. Ook worden de ervaringen van een kleine pilot met een logistiek dienstverlener gedeeld. Vervolgens wordt ingegaan op hoe track-and-trace informatie, monitoring van de koude keten kan worden gedeeld in de keten. Tenslotte wordt besproken hoe deze informatie kan helpen om het vaasleven te verlengen.
 • IQ-Flora, bewaken en voorspellen van rozenkwaliteit met kunstmatige intelligentie en sensoren – Gitta ten Hoope, supply chain consultant, Royal FloraHolland
  In het kader van het project DaVinc3i is een model ontworpen en beproefd om de kwaliteit van geoogste rozen te kunnen voorspellen op basis van metingen van diverse relevante omstandigheden zoals temperatuur en RV tijdens de verwerking van het product na oogst en het transport van kweker naar consument.
 • Wat zeggen de social media over de tuinbouw? – VU Amsterdam
  Toelichting volgt.
 • Blockchain transacties voor gewasbescherming in de potplantenketen: hype of oplossing? – Robbert Robbemond, WUR
  Al jarenlang wordt blockchain aangedragen als de innovatie die b2b zal transformeren, maar wordt die belofte ook ingelost of raakt de hype in een vrije val? In deze presentatie wordt verkend wat de technologie kan betekenen voor transacties op het gebied van gewasbescherming in de potplantenketen. Wat zijn de voor- en nadelen van alternatieve technologieën en hoe kan een blockchain prototype inzicht geven in deze vragen?

Aanmelden

Het programma is nog niet helemaal compleet, maar meld u vast aan voor deelname, want vol is vol!