Grensoverschrijdend transport door klanten optimaal te clusteren

Vijf dagen per week werkt Fijke Duijnhouwer  aan haar thesis over het clusteren van klanten in de business to business sector. Deze opdracht binnen de DaVinc3i community voert ze uit bij service en export provider Royal Lemkes in Bleiswijk. ”Het is een inspirerende omgeving, waarin ik naast mijn opdracht ook kennis maak met alle facetten binnen het bedrijfsleven’’, vertelt ze enthousiast.

Fijke Duijnhouwer, tweedejaars studente van de Masteropleiding aan de WUR.

Fijke Duijnhouwer, tweedejaars studente van de Masteropleiding aan de WUR.

Fijke Duijnhouwer zit in het tweede jaar van de bedrijfstrack van de Masteropleiding Management, Economics and Consumer Studies en heeft zich is gespecialiseerd in logistiek. Deze dochter van een biologische tuinder is enthousiast over haar opdracht bij Royal Lemkes. ‘Groene planten zijn op dit moment helemaal in de mode‘ , zegt ze. ‘Er is veel belangstelling voor groen in leefruimtes. Dat maakt het voor mij extra leuk om hier nu te werken en mee te denken over het optimaal clusteren van klanten in Europa’, gaat ze verder.

Op dit moment worden klanten in verschillende sectoren vaak geclusterd op basis van nationale grenzen en winkelketens. Zo worden er afspraken gemaakt met diverse winkelketen uit verschillende landen. ‘Dit is door de jaren heen zo gegroeid, maar dat wil niet zeggen dat het niet anders kan. Het is altijd een logische keuze geweest om klanten per land te bedienen. Zeker op het gebied van marketing. Deze klanten spreken dezelfde taal, hebben vaak dezelfde mentaliteit en kunnen op dezelfde standaard manier bediend worden’, legt de studente uit.

Clusteren op locatie

Binnen Royal Lemkes, de grootste service en export provider in sierteeltproducten van Europa, onderzoekt Fijke Duijnhouwer nu of klanten in Europa op een andere manier te clusteren zijn. Ze wil de bedrijven clusteren op basis van locaties met als doel minder transportbewegingen te maken. Europa is hiervoor een bijzonder interessant gebied door het vrije verkeer van personen, goederen, diensten en kapitaal. Dit is al mogelijk sinds 1992 en betekent dat de grenzen van Europese landen geen barrière meer hoeven te vormen bij het transporteren van producten. Door klantgericht te clusteren en te bevoorraden, denkt Duijnhouwer klanten sneller, goedkoper en duurzamer te bevoorraden, waarbij minder transportkilometers gemaakt hoeven te worden.

Fijke is nu bezig met het toepassen van de clusters technieken het bedrijf van Royal Lemkes. Eind februari 2018 hoopt Fijke Duijnhouwer de belangrijkste resultaten te presenteren.

Figuur 1: Clustering op basis van retail

Figuur 1: Clustering op basis van retail

Figuur2; Clustering op basis van locatie

Figuur2: Clustering op basis van locatie